Ensimmäinen päivä
Maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden yllä. Ja sitten se tyhjä räjähti, sanoo tiede. Alussa Jumala loi taivaat ja maan, sanoo Raamattu. Voiko tyhjä, ei-mikään räjähtää vai onko kaiken takana sittenkin korkeampi äly, kaiken suunnittelija ja Luoja, Jumala?

 

Toinen ja kolmas päivä
Sana kertoo, että Jumala teki taivaanavaruuden ja erotti vedet sen yläpuolelta ja alapuolelta toisistaan toisena luomispäivänään. Ja avaruuden hän nimesi taivaaksi. Kolmantena päivänä Jumala sanoi: Kerääntykööt taivaan alla olevat vedet yhteen paikkaan, ja tulkoon kuiva alue näkyviin. Ja maan ja meren luomisen jälkeen olivat vuorossa siementä tuottavat kasvit, ruohot ja hedelmäpuut lajiensa mukaan.

 

Neljäs päivä
Neljäntenä päivänä Jumala loi kaksi suurta valonlähdettä: auringon ja kuun, sekä myös tähdet. Hän tiesi tarkalleen oikeat paikat näille taivaankappaleille, sekä oikeat etäisyydet maapalloon nähden, minkä nykyinen tiedekin on pystynyt todentamaan. Lopunaikoina nämä valonlähteet tulevat muuttamaan muotoaan, ja kerran ne lakkaavat olemasta kokonaan.

 

Viides päivä
Maailmassa arvellaan olevan noin 10 000 eri lintulajia, sekä valtava määrä myös eri lajisia kaloja, jotka Jumala loi viidentenä päivänä. Jumala loi niin ilman kuin merenkin asukit jälleen kunkin lajiensa mukaan. Lajin sisällä voi tapahtua kehitystä, mutta ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että kehitystä tapahtuisi lajista toiseen. Kala on ollut kala, ja lintu on ollut lintu alusta saakka.

 

Kuudes päivä
Nyt olivat luomisvuorossa maaeläimet sekä ihminen. Ja vaikka ihmiset ja eräät eläinlajit muistuttavatkin varsin paljon biologisesti toisiaan, niin vain ihminen luotiin Jumalan kuvaksi, minkä tähden ihmisellä on erityisasema suhteessa Jumalaan ja suhteessa luomakuntaan. Jo luodessaan ihmisen Jumala tiesi, miten kaikki tulee menemään, ja hänellä oli jo pelastussuunnitelma valmiina Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa.

 

Lataa koneelle:
Ra_2016_11_28_MA-Ja_Jumala_sanoi-Luominen_Eija_Suominen.mp3
Ra_2016_11_29_TI-Ja_Jumala_sanoi-Luominen_Eija_Suominen.mp3
Ra_2016_11_30_KE-Ja_Jumala_sanoi-Luominen_Eija_Suominen.mp3
Ra_2016_12_01_TO-Ja_Jumala_sanoi-Luominen_Eija_Suominen.mp3
Ra_2016_12_02_PE-Ja_Jumala_sanoi-Luominen_Eija_Suominen.mp3

Suuressa mukana Joulukalenteri avaa näkymiä lähelle ja kauas. Raamattuavain Extra vieraili tutustumassa kalenteriin tuottaja Mika Jurvis Järvisen luona.

Joulukalenteri löyty suuressa mukana sivuilta tästä linkistä.

Lataa koneelle:
H_2016_vko_48_Joulukalenteri_2016.mp3

Mika Tuovinen, Jarkko Haapanen, Vesa Ollilainen ja Veijo Olli

Raamattubuffet ohjelmassa pohditaan kirkkovuoden sunnuntain teemaa Veijo Ollin seurassa. Päivän teemasta “Kuninkaasi tulee kunniassa” opettaa Mika Tuovinen. Keskustelua opetuksesta käydään, Jarkko Haapasen, Vesa Ollilaisen sekä Veijo Ollin kanssa.

 

Lataa koneelle:
P_2016_vko_48_Mika_Tuovinen_Kuninkaasi_tulee_kunniassa.mp3

Kertomuksia kentältä osuudessa kuullaan miehestä Peshterassa, mies viettää aikaansa vuorelle nousevan tien mutkassa. Hänet näet kuvan yläreunassa puun takana.

WP_20150327_16_21_43_Pro_netti

Voit tukea työtä Bulgariassa suuressa mukana sivuilla.

Lataa koneelle:
KK_2015_vko_16_Bulgaria-Peshtera_mies_mutkassa.mp3